ПРОФЕСИОНАЛЕН СЛАДКАР 

курс по сладкарство с придобиване на втора степен на професионална квалификация (най-високата за професията)

ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ  след завършено средно образование или придобито право за явяване на държавни изпити

по професионално направление: “Хранителни технологии”, професия: “Хлебар-сладкар”, специалност: “Производство на сладкарски изделия”

форма на обучение: задочна или самостоятелна

 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ТОЗИ КУРС? 

Курса е предназначен за всички, които искат да се развиват професионално в България и в чужбина на длъжност “Сладкар” или да стартират собствен бизнес в областта на сладкарството! За всички, които искат да се научат на тънкостите в ПАТИСЕРИЯТА! За всички, които искат да имат нова професия! За всички които работят по тази специалност, но нямат Диплома! За начинаещи и за напреднали в самообучението си! За всички които искат да се преквалифицират, заети или безработни – без значение! За всички, за които сладкарството е страст и призвание!

КАКВО ЩЕ ЗНАЯ И КАКВО ЩЕ МОГА ДА ПРАВЯ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ТОЗИ КУРС?

След завършване на пълния курс на обучение, придобилият втора степен на професионална квалификация притежава разширени знания в сферата на сладкарството. Познава различните технологии и техники при производството на сладкарски изделия и борави свободно с тях. Притежава задълбочени знания за видовете суровини, материали, инструменти, машини, апарати и съоръжения използвани в сладкарството; техните свойства, предназначение, отношения, структура и взаимозаменяемост. Квалифицираният сладкар знае и прилага професионалната терминология; компетентен е да работи самостоятелно и да извършва дейности с комплексен характер при изменящи се условия; да прилага иновациите в бранша. Разбира личната си отговорност за хигиената и безопасността на храните, и прилага принципите на НАССР.  

Придобилият втора степен на професионална квалификация СЛАДКАР, умее да приготвя различни видове торти, пасти, ентремета, сиропирани сладкиши, тарти, мъфини и къпкейкове, бисквити, еклерови изделия, веринета, сладкарски кремове, сиропи, глазури и много други. Умее да украсява подходящо готовите сладкарски изделия като им придава отлично художествено оформление. Умее да работи с шоколад, карамел и моделиращи маси. Може да трансформира всяко класическо следкарско изделие в модерен сладкарски шедьовър. Знае как да опакова следкарските изделия по най-подходящия начин съобразно специфичните им изисквания за съхранение. Знае правилата за транспортиране и дистрибуция на сладкарската продукция.

 

КАКВА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ ЩЕ ИМАМ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО? КЪДЕ МОГА ДА РАБОТЯ?

След придобиване на втора степен на професионална квалификация по специалност "Производство на сладкарски изделия", обучаваният може да развива собствен бизнес, съгласно Закона за храните или да заема длъжности "Главен сладкар", "Сладкар", "Работник по производство на хлебни, сладкарски и тестени изделия", "Машинен оператор, производство на шоколад и шоколадови изделия", както и на други длъжности, включени при актуализирането на НКПД.  

КАК СЕ УДОСТОВЕРЯВА ЗАВЪРШЕНОТО ОБУЧЕНИЕ? КАКЪВ ДОКУМЕНТ ЩЕ ПОЛУЧА?

Курса на обучението завършва с полагане на държавни изпити по теория на професията и по практика на професията (заплащат се допълнително и се провеждат в делнични дни, по график). 

Завършилите курса и успешно положили държавните изпити получават Държавно Свидетелство за професионална квалификация (виж тук) по образец и лицензия на Министерство на образованието и науката (МОН) признато и в чужбина (както всяка българска Диплома за завършено образование), и валидирано от Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет!

КАКВА Е ОРГАНИЗАЦИЯТА НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС? ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ И НАЧИН НА ПРОВЕЖДАНЕ:

Продължителността на курса е 5 месеца интензивно обучение. Започва на 29.08.2024 г. и приключва на 29.01.2025 г. Учебният процес включва обзор на сладкарската теория и технологии, практически занятия и самоподготовка за явяване на изпити. Провежда се в 3 сесии:

I сесия по теория   -  Лекционния материал по теория на професиата и специалността се извежда on-line във виртуална класна стая чрез платформата Jitsi.meet, в делничени дни (сутрешни или вечерни часове, по 3 часа, 3-4 дни седмично) по предварителен график. Всичко което е необходимо да имате на разположение е компютър или телефон с Google Chrome и оптимална интернет връзка. Един ден преди датата на започване, записалите се курсисти ще получат по имейл линк към виртуалната стая с подробна инструкция за необходимите настройки и график на занятията и изпитите по отделните дисциплини. По всяка от теоретичните дисциплини, след приключването им, курсистите полагат изпити под формата на тест/презентация или реферат. 

II сесия по практика (учебна, учебно-производствена и производствена) -заниятията по учебна практика се провеждат on-line в реално време, в съботно-неделна форма, по 4 учебни часа на ден. Занятията по учебно-производствена и производствена практика се провеждат присъствено в учебно-производствени бази на Академията, в малки групи, 4 - 6 човека, в последователни делнични дни (по 6 часа/ден) или в съботно-неделна форма, т.е. в дните събота и неделя (по 8 часа/ден). Графика се определя в зависимост от натовареността на производствените бази. Втора сесия започва след приключване на теоретичната част.

Учебната програма включва следните дисциплини и модули: "Здравословни и безопасни условия на труд", "Икономика", "Предприемачество", "Комуникация и чужд език - английски език (специфична терминология)", "Използване на ИКТ в професионалната дейност", "Организация и контрол на производствения процес", "Хигиена и безопасност на храни и напитки", "Основни дейности при производството на сладкарски изделия", "Суровини и материали за производството на сладкарски изделия", "Машини и съоръжения при производството на сладкарски изделия", "Приложна Декорация", "Технологии на сочни сладкарски изделия", "Технологии на сухи сладкарски изделия", "Технологии на сладкарските заливки (сиропи)", "Технологии на сладкарските пълнежи (кремове, конфита и др.)", "Технологии на сладкарските глазури", "Технологии на сладкарските гарнировки и украси", "Технологии на сладкарски бисквити", "Технологии на сладкарските десерти", "Технологии на сладкарски десертни кремове".

III сесия по практика от разширената професионална подготовка - занятията от разширената професионална подготовка се провеждат по свободно избираем модул. Курсистите могат да изберат от направленията: "Сладкарски десерти", "Верине", "Кетъринг десерти", "Гурме десерти", "Популярните десерти на Италия", "Френска патисерия", "Шоколатиерство", "Торти от световната класика",  "Дизайн в тематичната декорация на сладкарски изделия" и "Дизайн и художествена украса на сватбени торти". Курсистите от една група могат да изберат само едно от предложените направления. Разширената професионална подготовка е задължителна за придобиване на втора степен на професионална квалификация по професията и специалността. Продължителността й е 30 учебни часа. Разширената професионална подготовка се провежда след приключване на II сесия (практика по специалността). Разширената професионална подготовка се заплаща допълнително, извън основната такса за обучение. За допълнителна информация - тел.0898 504 307.

След приключване на обучението всеки курсист може да запише всеки един модул от разширената подготовка, който желае или всички, като получава допълнително удостоверение/-я за повишаване на придобитата професионална квалификация на Министерство на образованието и науката. За повече подробности - 0898504307.

КАК МОГА ДА КАНДИДАТСТВАМ ЗА ТОВА ОБУЧЕНИЕ? КАК ДА СЕ ЗАПИША?

Кандидатстването е по документи и се извършва по електронен път. За целта е необходимо да изпратите имейл на academy@mirogrand.com , като представите следните документи:

- ксерокопие на диплома за завършено образование (най-малко средно образование и първи гимназиален етап); 

- ксерокопие на лична карта;

- попълнено Заявление за ПО по образец (изпращаме по имейл);

- медицинско свидетелство за записване в професионалното обучение;

- вносна бележка от банката за платена такса за обучение /всички такси се заплащат по банков път/;

 

За допълнителна информация тел.: 0898504307.

КОЛКО СТРУВА ОБУЧЕНИЕТО? КАКВА Е ЦЕНАТА?

Цената на курса е 1 980,00 лева. 

Допълнително се заплащат: такса за кандидатстване и записване: 500,00 лева; такса за разширената професионална подготовка в зависимост от избраното направление и такса за държавни изпити. 

Таксите за обучение включват лекционни материали по теория; суровини и необходими материали за провеждане на практическите занятия; провеждане на изпити по отделните дисциплини от учебната програма /в редовни сесии/, ползване на МТБ и работно облекло.

Допълнително се заплаща и такса за явяване на поправителен изпит по дисциплина/-и от учебната програма, в случай, че курсиста не е взел успешно даден изпит в редовното време или не се е явил на изпита. 

 За допълнителна информация тел.: 0898504307.

СПЕЦИАЛНИ ОТСТЪПКИ: Курсисти на Академията завършили обучения с придобита  втора степен на професионална квалификация по друга специалност от професия “Хлебар-сладкар” ползват 10 % намаление.

Лица в неравностойно положение ползват отстъпки до 20% от таксите за обучение.

За обучение на служители, по договор за обучение с работодателя  таксите за обучение са по договаряне, в зависимост от заявения брой лица за обучение.

 

КАК ДА ПЛАТЯ ТАКСАТА ЗА ОБУЧЕНИЕ? 

Таксата за обучение се заплаща по банков път, след подаване на документите за кандидатстване (виж по-горе).

КОЯ Е КРАЙНА ДАТА НА ЗАПИСВАНЕ?

Крайната дата за записване в курса  е 23.08.2024 г. Записването е валидно при заплащане на таксата за кандидатстване и записване и заплащане на основната такса за обучение! Платена такса за кандидатстване и записване не се възстановява. Платена основна такса за обучение се възстановява в случай, че курсиста се откаже от професионално обучение най-късно две седмици преди започване на курса.

При запълване на местата в групите, крйния срок за записване може да бъде съкратен!

 

НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ИНВЕСТИРАШ В ТВОЕТО БЪДЕЩЕ!

 

Не се изисква ( не е необходимо) кандидатите да имат предходна професионална квалификация по професията и специалността!

АКАДЕМИЯТА ПРЕДЛАГА И ИНДИВИДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ (самостоятелно, не в група) ПО ПРОФЕСИЯТА И СПЕЦИАЛНОСТТА. За повече информация относно таксите за обучение и организацията на учебния процес в самостоятелна форма - 0898504307, учебен отдел.

 

Виж какви други предстоящи курсове има в момента