ПРОФЕСИОНАЛЕН ХЛЕБАР

курс с придобиване на втора степен на професионална квалификация (най-високата за професията)

ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ  след завършено средно образование или придобито право за явяване на държавни изпити

по професионално направление: “Хранителни технологии”, професия: “Хлебар-сладкар”, специалност: “Производство на хляб и хлебни изделия”

форма на обучение: задочна или самостоятелна

 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ТОЗИ КУРС? 

Курса е предназначен за всички, които искат да се развиват професионално в България и в чужбина по професия "Хлебар-сладкар" или да стартират собствен бизнес в областта на хлебопроизводството и ситничарството (производство хлебни изделия)! За всички, които искат да се научат на тънкостите в най-стария занаят! За всички, които искат да имат нова професия! За всички които работят по тази специалност, но нямат Диплома! За начинаещи и за напреднали в самообучението си! За всички които искат да се преквалифицират, заети или безработни – без значение! За всички, за които ХЛЕБОПЕЧЕНЕТО е страст и призвание!

КАКВО ЩЕ ЗНАЯ И КАКВО ЩЕ МОГА ДА ПРАВЯ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ТОЗИ КУРС?

След завършване на пълния курс на обучение, придобилият втора степен на професионална квалификация по специалността притежава разширени знания в областта на производството на различните видове хляб и хлебни изделия (кифли, закуски, козунаци, гевреци, баници, питки и погачи, пици, макаронени изделия и други). Познава различните технологии и техники при производството им. Притежава задълбочени знания за видовете суровини, материали, инструменти, машини, апарати и съоръжения използвани в хлебопроизводството; техните свойства, предназначение, отношения, структура и взаимозаменяемост. Разбира важността от правилното комбиниране на технология, суровини и технологично оборудване за получаване на оптимален резултат в качествата на готовите изделия.

Квалифицираният хлебар-сладкар знае и прилага професионалната терминология; компетентен е да работи самостоятелно и да извършва дейности с комплексен характер при изменящи се условия; да прилага иновациите в бранша. Разбира личната си отговорност за хигиената и безопасността на храните, и прилага принципите на НАССР.  

Завършилите курса на обучение, умеят професионално да приготвят  брашнени смеси, познавайки хлебопекарните качества на различните видове и типове брашна.

Могат да произвеждат богат асортимент хлябове - традиционни; craft хлябове; обогатени; ръжени и пълнозърнести; с квас; с добавка на семена и ядки; хлябове от чуждестранната кухня, прилагайки различни методи на формиране и ферментация; кроасанови изделия; кифли и закуски; прясна паста; перфектни пици и много други. Умеят да прилагат различни техники на хлебна декорация. Знаят как да опаковат и съхранят хляба и хлебните изделия, за да се забави стареенето им и да се запази свежестта им максимално. Знаят правилата за транспортиране и дистрибуция на готовата продукция.

 

КАКВА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ ЩЕ ИМАМ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО? КЪДЕ МОГА ДА РАБОТЯ?

След придобиване на втора степен на професионална квалификация по специалност "Производство на хляб и хлебни изделия", обучаваният може да развива собствен бизнес, съгласно Закона за храните или да заема длъжности: Хлебар; Сладкар; Главен сладкар; Майстор закуски; Майстор пицар; Работник по производство на хлебни, сладкарски и тестени изделия; Машинен оператор при производство на хляб; Машинен оператор, хлебни изделия; Машинен оператор, производство на шоколад и шоколадови изделия, както и на други длъжности, включени при актуализиране на НКПД. 

КАК СЕ УДОСТОВЕРЯВА ЗАВЪРШЕНОТО ОБУЧЕНИЕ? КАКЪВ ДОКУМЕНТ ЩЕ ПОЛУЧА?

Курса на обучението завършва с полагане на държавни изпити по теория на професията и по практика на професията (заплащат се допълнително и се провеждат в делнични дни, по график). Завършилите курса и успешно положили държавните изпити получават Държавно Свидетелство за професионална квалификация (виж тук) по образец и лицензия на Министерство на образованието и науката (МОН) признато и в чужбина (както всяка българска Диплома за завършено образование), и валидирано от Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет!

 

КАКВА Е ОРГАНИЗАЦИЯТА НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС? ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА И НАЧИНА НА ПРОВЕЖДАНЕ:

Продължителността на курса е 5 месеца интензивно обучение. Започва на 29.08.2024 г. и приключва на 29.01.20254 г.  Провежда се в 3 сесии:

I сесия по теория   -  Лекционния материал по теория на професиата и специалността се извежда on-line във виртуална класна стая чрез платформата Jitsi.meet, в делничени дни (сутрешни или вечерни часове, по 3 часа на ден)  по график. Всичко което е необходимо да имате на разположение е компютър или телефон с Google Chrome и оптимална интернет връзка. Един ден преди датата на започване, записалите се курсисти ще получат по имейл линк към виртуалната стая с подробна инструкция за необходимите настройки и график на занятията и изпитите по отделните дисциплини. По всяка от теоретичните дисциплини, след приключването им, курсистите полагат изпити под формата на тест/ реферат или презентация по зададени от преподавателя теми. 

II сесия по практика (учебна, учебно-производствена и производствена) -  заниятията по учебна практика се провеждат on-line в реално време, в съботно-неделна форма, т.е. в дните събота и неделя, по 4 до 6 учебни часа на ден.

Занятията по учебно-производствена практика и производствена практика се провеждат присъствено в учебно-производствените бази на Академията, в малки групи, от по 4 - 6 човека, при строго спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания. Заниятията се провеждат в последователни делнични дни (по 6 часа/ден) или в съботно-неделна форма, т.е. в дните събота и неделя (по 8 часа/ден) по график. Графика се определя в зависимост от натовареността на производствените бази.

Учебната програма по теория и практика включва следните дисциплини и модули: "Здравословни и безопасни условия на труд", "Икономика", "Предприемачество", "Комуникация и чужд език - английски език", "Използване на ИКТ в професионалната дейност", "Организация и контрол на производствения процес", "Хигиена и безопасност на храни и напитки", "Основни дейности при производството на хляб и хлебни изделия", "Суровини и материали при производството на хляб и хлебни изделия", "Машини и съоръжения при производството на хляб и хлебни изделия", "Процеси и апарати в хранително-вкусовата промишленост", "Микробиология на храните", "Приложна Декорация", "Технология на хляба", "Технология на кифлените изделия", "Технология на козуначените изделия", "Технология на баничните изделия", "Технология на гевречените изделия", "Технология на маслените изделия", "Технология на многолистните изделия - бутер и кроасанови", "Технология на пържените изделия", "Технология на сухите хлебни изделия (солети, брецели, крекери и др.)".

III сесия по практика от разширената професионална подготовка - практическите занятия от разширената професионална подготовка се провеждат по свободно избираем модул. Курсистите могат да изберат от направленията: "Технология на пици", "Технология на макаронените изделия - производство на прясна паста", "Производство на здравословни видове хляб", "Производство на функционални видове хляб за превенция на различни заболявания", "Производство на многолистни и кроасанови изделия", "Хлебна декорация", "Производство на безглугенов хляб и хлебни изделия", "Производство на обредни хлябове (пити и погачи)", "Производство на различни видове хляб от чуждестранната кухня", "Производство на тестени закуски" и "Производство на сладки тестени печива". Курсистите от 1 група могат да изберат само 1 от предложените направления. Разширената професионална подготовка е задължителна за придобиване на втора степен на професионална квалификация по професията и специалността. Продължителността й е 30 учебни часа. Разширената професионална подготовка се провежда след приключване на II сесия от обучението (практика по специалността). Разширената професионална подготовка се заплаща допълнително, извън основната такса за обучение. За повече подробности - 0898504307

След завършване на обучението всеки курсист може да запише всеки един от курсовете от разширената подготовка, който желае да изучи или всички изброени курсове, за което получава допълнително удостоверение/-я за повишаване на придобитата квалификация. За повече подробности - 0898504307.

 

КАК МОГА ДА КАНДИДАТСТВАМ ЗА ТОВА ОБУЧЕНИЕ? КАК ДА СЕ ЗАПИША?

Кандидатстването е по документи и се извършва по електронен път. За целта е необходимо да изпратите имейл на academy@mirogrand.com , като представите следните документи:

- ксерокопие на диплома за завършено образование (най-малко средно образование); 

- ксерокопие на лична карта;

- попълнено Заявление за ПО по образец (изпращаме по имейл);

- медицинско свидетелство за записване в професионалното обучение;

- вносна бележка от банката за платена такса за обучение /всички такси се заплащат по банков път/;

За допълнителна информация тел.: 0898504307.

 

КОЛКО СТРУВА ОБУЧЕНИЕТО? КАКВА Е ЦЕНАТА?

Цената на курса е 1 980,00 лева. 

Допълнително се заплащат: такса за разширената професионална подготовка в зависимост от избраното направление и такса за държавни изпити (допълнителна информация можете да получите от учебен отдел - тел.: 0898504307). Таксата за разширена подготовка се заплаща до един месец след стартиране на курса или съгласно договора за обучение. Таксата за държавни изпите се заплаща при взети изпити по отделните дисциплини от учебната програма, но не по-късно от 10 раб.дни преди изпитната дата по теория на професията или съгласно договора за обучение. 

Учебните такси включват лекционни материали по теория; суровини и необходими материали за провеждане на практическите занятия; провеждане на изпити по отделните дисциплини от учебната програма /в редовни сесии/.

Допълнително се заплаща и такса за явяване на поправителен изпит по дисциплина/-и от учебната програма, в случай, че курсиста не е взел успешно даден изпит в редовното време (в редовната сесия) или не се е явил.

СПЕЦИАЛНИ ОТСТЪПКИ: Курсисти на Академията завършили обучения с придобиване на втора степен на професионална квалификация по друга специалност от професия “Хлебар-сладкар” ползват 10 % намаление.

За обучение на служители, по договор за обучение с работодателя, таксата за обучение е по договаряне, в зависимост от заявения брой лица за обучение.

 

КАК ДА ПЛАТЯ ТАКСАТА ЗА ОБУЧЕНИЕ? 

Таксата за обучение се заплаща по банков път, след като представите необходимите документи за кандидатстване (виж по-горе).

За допълнителна информация тел.: 0898504307.

 

КОЯ Е КРАЙНА ДАТА НА ЗАПИСВАНЕ?

Крайната дата за записване в курса  е 26.08.2024 г. Записването е валидно при заплащане на основната такса за обучение! При запълване на местата в групите, крйния срок за записване може да бъде съкратен!

 

НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ИНВЕСТИРАШ В ТВОЕТО БЪДЕЩЕ!

ЗА ТВОЯТА БЪРЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПАЗАРА НА ТРУДА ЗАПОЧНИ ОТ ТУК - АКАДЕМИЯ ГРАНД ГУРМЕ!

ЗА ТВОЯ УСПЕШЕН БИЗНЕС ЗАПОЧНИ ОТ ТУК - АКАДЕМИЯ ГРАНД ГУРМЕ!

Не се изисква (не е необходимо) кандидатите за обучение да имат предходна професионална квалификация по професията и специалността!

АКАДЕМИЯТА ПРЕДЛАГА И ИНДИВИДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ (не в група) ПО ПРОФЕСИЯТА И СПЕЦИАЛНОСТТА. За повече информация, условия на провеждане на индивидуалното обучение в самостоятелна форма и размер на таксите за обучение - тел.: 0898504307.

 

Виж какви други предстоящи курсове има в момента