ПРОФЕСИОНАЛЕН СЛАДКАР-ДЕКОРАТОР

курс с придобиване на втора степен на професионална квалификация (най-високата за професията)

ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ  след завършено средно образование или придобито право за явяване на държавни изпити

по професионално направление: “Хранителни технологии”, професия: “Хлебар-сладкар”, специалност: “Декорация на сладкарски изделия”

форма на обучение: задочна или самостоятелна

 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ТОЗИ КУРС? 

Курса е предназначен за всички, които искат да се развиват професионално в България и в чужбина на длъжност “Сладкар-декоратор” или да стартират собствен бизнес в областта на сладкарството и изработката на бутикови торти и сладкарски изделия! За всички, които искат да се научат на тънкостите в СЛАДКАРСКАТА ДЕКОРАЦИЯ! За всички, които искат да имат нова професия! За всички които работят по тази специалност, но нямат Диплома! За начинаещи и за напреднали в самообучението си! За всички които искат да се преквалифицират, заети или безработни – без значение! За всички творци и артисти по природа!

КАКВО ЩЕ ЗНАЯ И КАКВО ЩЕ МОГА ДА ПРАВЯ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ТОЗИ КУРС?

Придобилият втора степен на професионална квалификация сладкар-декоратор, умее да приготвя различни видове торти и сладкарски изделия, сладкарски кремове, сиропи, глазури, моделиращи пластични маси. Умее да подготвя и комбинира различни сладкарски полуфабрикати в основата на сладкарското изделие, като спазва изискванията за съчетаването им, свързани с пропорции, съвместимост на вкусове, цветове, форми, последователност на операциите и други. Знае как да опакова сладкарските изделия по най-подходящия начин съобразно специфичните им изисквания за съхранение. Знае правилата за транспортиране и дистрибуция на готовата сладкарската продукция.

Придобилия втора степен на професионална квалификация сладкар-декоратор, притежава разширени знания, умения и компетенции в приложната декорация. Познава видовете, жанровете, функциите и материалите в изобразителното изкуство, относими към хранителната промишленост.  Разбира същността на декорацията - дизайн и нейното социално-икономическо и културно значение. Умее да използва правилно свойствата и изразните възможности на цветовете; принципите на стилизацията за създаване на орнамент и възможностите за декоративни и композиционни решения. Умее да моделира декоративни мотиви в кръгло и релеф - геометрични, растителни, животински и смесени. Познава видовете шрифт и техниките за изпълнение с пластични и графични материали.

Квалифицирания сладкар-декоратор, умее да разработва идеен проект на специални торти по предварително зададена тема, като съобразява поставените изисквания за дизайна, порционирането, повода на събитието, възрастта, пола, националната принадлежност на гостите и т.н.;  да изработва дизайна на проекта с декоративни сладкарски основи; с различни топинги и желиращи глазури; с орнаменти и пластини от шоколад, с фигури и орнаменти от марципан и различни моделиращи захарни маси; с карамелени орнаменти и други.

 

КАКВА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ ЩЕ ИМАМ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО? КЪДЕ МОГА ДА РАБОТЯ?

След придобиване на втора степен на професионална квалификация по специалност "Декорация на сладкарски изделия", обучаваният може да развива собствен бизнес, съгласно Закона за храните, като отвори собствена сладкарница, ателие за бутикови торти и др., или да заема длъжности "Главен сладкар", "Сладкар-декоратор", "Сладкар", "Работник по производство на хлебни, сладкарски и тестени изделия", "Машинен оператор, производство на шоколад и шоколадови изделия", както и на други длъжности, включени при актуализирането на НКПД.

КАК СЕ УДОСТОВЕРЯВА ЗАВЪРШЕНОТО ОБУЧЕНИЕ? КАКЪВ ДОКУМЕНТ ЩЕ ПОЛУЧА?

Курса на обучението завършва с полагане на държавни изпити по теория на професията и по практика на професията (заплащат се допълнително и се провеждат в делнични дни, по график). 

Завършилите курса и успешно положили държавните изпити получават Държавно Свидетелство за професионална квалификация (виж тук) по образец и лицензия на Министерство на образованието и науката (МОН) признато и в чужбина (както всяка българска Диплома за завършено образование), валидирано от Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет!

КАКВА Е ОРГАНИЗАЦИЯТА НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС? ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА И НАЧИНА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО: 

Продължителността на курса е 5 месеца интензивно обучение. Започва на 29.08.2024 г. и приключва на 29.01.2024 г.  Учебния процес обхваща обзор на теорията по професията и специалността, практика по специалността и самоподготовка за явяване на държавни изпити. Провежда в 3 паралелни сесии:

I сесия по теория   -  Лекционния материал по теория на професиата и специалността се извежда on-line във виртуална класна стая чрез платформата  Jitsi.meet, в делничени дни (сутрешни или вечерни часове, по 3 часа/ден, 3 - 4 дни седмично) по предварителен график. Всичко което е необходимо да имате на разположение е компютър или телефон с Google Chrome и оптимална интернет връзка. Един ден преди датата на започване, записалите се курсисти ще получат по имейл линк към виртуалната стая с подробна инструкция за необходимите настройки и график на занятията и изпитите по отделните дисциплини. По всяка от теоретичните дисциплини, след приключването им, курсистите полагат изпити под формата на тест/ реферат или презентация, провеждани on-line.

II сесия по практика (учебна, учебно-производствена и производствена) - занятиятя по учебна практика се провеждат on-line, в съботно-неделна форма по 4 часа на ден, съобразно предварителен график. Занятията по учебно-производствена и производствена практика се провеждат присъствено в учебно-производствени бази на Академията. В малки групи (4 - 6 човека), в последователни делнични дни (по 6 часа/ден) или в съботно-неделна форма (по 8 часа/ден). Графика се определя в зависимост от натовареността на производствените бази.

Учебната програма по теория и практика включва дисциплините: "Здравословни и безопасни условия на труд", "Икономика", "Предприемачество", "Комуникация и чужд език - Специфична английска терминология", "Използване на ИКТ в професионалната дейност", "Основни дейности при производството на сладкарски изделия", "Хигиена и безопасност на храни и напитки", "Хранителна микробиология", "Суровини и материали при производството на сладкарски изделия", "Машини и съоръжения при производството на сладкарски изделия", "Процеси и апарати в хранително-вкусовата промишленост", "Приложна Декорация", "Технология на сладкарските изделия", "Производство на сладкарски изделия", "Проектиране и дизайн на сладкарските изделия", "Цветознание", "Стилизация, моделиране, шрифт", "Теория на приложно-декоративните изкуства", "Изобразителни изкуства", "Народно творчество".

III сесия по практика от разширената професионална подготовка - занятията от разширената професионална подготовка се провеждат по свободно избираем модул. Курсистите могат да изберат от направленията: "Технология и моделиране на растителни орнаменти от пластични захарни маси и изработка на цветни аранжировки за декорация на торти", "Технология и моделиране на животински орнаменти (фигурки) от пластични захарни маси и обвързването им в композиционна схема", "Технология и дизайн на тематични торти със захарни пластични маси и изработка на обемно-плоскостни декорации от тях"; "Сложно декориране с роял айсинг - Lambeth Method", "Couture cakes", "Технология, дизайн и изработка на сватбени торти - модерни дизайни", "Технология, дизайн и изработка на тримерни (3D) торти - сладкарска скулптура" и "Проектиране на дизайн на специални торти". Курсистите от 1 група могат да изберат само 1 от предложените направления. Разширената професионална подготовка е задължителна за придобиване на втора степен на професионална квалификация по професията и специалността. Продължителността й е 30 учебни часа. Разширената професионална подготовка се провежда след приключване на II-ра сесия (практика по специалността). Разширената професионална подготовка се заплаща допълнително, извън основната такса за обучение. Допълнителна информация можете да получите от учебен отдел на тел.: 0898 504 307.

След завършване на обучението всеки курсист може да запише всеки един от останалите модули от разширената подготовка, който желае или всички, за което получава допълнително удостоверение за повишаване на придобитата квалификация на Министерство на образованието и науката. 

КАК МОГА ДА КАНДИДАТСТВАМ ЗА ТОВА ОБУЧЕНИЕ? КАК ДА СЕ ЗАПИША?

Кандидатстването е по документи и се извършва по електронен път. За целта е необходимо да изпратите имейл на academy@mirogrand.com , като представите следните документи:

- ксерокопие на диплома за завършено образование (най-малко средно образование); 

- ксерокопие на лична карта;

- попълнено Заявление за ПО по образец (изпращаме по имейл);

- медицинско свидетелство за записване в професионалното обучение;

- вносна бележка от банката за платена такса за обучение /всички такси се заплащат по банков път/;

За допълнителна информация тел.: 0898504307.

 

КОЛКО СТРУВА ОБУЧЕНИЕТО? КАКВА Е ЦЕНАТА?

Цената на курса е 1 980,00 лева. 

Допълнително се заплащат: такса за кандидатстване и записване: 500,00 лева; такса за разширената професионална подготовка в зависимост от избраното направление и такса за държавни изпити. 

Таксите за обучение включват лекционни материали по теория; суровини и необходими материали за провеждане на практическите занятия; провеждане на изпити по отделните дисциплини от учебната програма /в редовни сесии/, ползване на МТБ и работно облекло.

Допълнително се заплаща и такса за явяване на поправителен изпит по дисциплина/-и от учебната програма, в случай, че курсиста не е взел успешно даден изпит в редовното време или не се е явил на изпита. 

 За допълнителна информация тел.: 0898504307.

СПЕЦИАЛНИ ОТСТЪПКИ: Курсисти на Академията завършили обучения с придобита  втора степен на професионална квалификация по друга специалност от професия “Хлебар-сладкар” ползват 10 % намаление.

Лица в неравностойно положение ползват отстъпки до 20% от таксите за обучение.

За обучение на служители, по договор за обучение с работодателя  таксите за обучение са по договаряне, в зависимост от заявения брой лица за обучение.

За допълнителна информация тел.: 0898504307.

 

КАК ДА ПЛАТЯ ТАКСАТА ЗА ОБУЧЕНИЕ? 

Таксата за обучение се заплаща по банков път, след подаване на документите за кандидатстване (виж по-горе).

КОЯ Е КРАЙНА ДАТА НА ЗАПИСВАНЕ?

Крайната дата за записване в курса  е 23.08.2024 г. Записването е валидно при заплащане на таксата за кандидатстване и записване и заплащане на основната такса за обучение! Платена такса за кандидатстване и записване не се възстановява. Платена основна такса за обучение се възстановява в случай, че курсиста се откаже от професионално обучение най-късно две седмици преди започване на курса. При запълване на местата в групите, крйния срок за записване може да бъде съкратен!

 

 

НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ИНВЕСТИРАШ В ТВОЕТО БЪДЕЩЕ!

 

Не се изисква (не е необходимо) кандидатите да имат предходна професионална квалификация по професията и специалността!

 

АКАДЕМИЯТА ПРЕДЛАГА И ИНДИВИДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ (не в група) ПО ПРОФЕСИЯТА И СПЕЦИАЛНОСТТА. 

За повече информация, относно условията на провеждане на обучението в самостоятелна форма и размер на таксите за обучение - 0898504307, учебен отдел.

 

 

 

Виж какви други курсове има в момента